Telegram Group Search
🔺عکس‌های تل آجری ( دروازه کوروش ) در حریم درجه یک تخت جمشید/۲

عکس: سعید فتوحی

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi
🔺گفت و گوی دکتر علی تارمیغ مهندس زلزله با پروفسور عادل بینال در ترکیه

‼️کنسرت باید با صدایی کم‌تر از ۱۲۰ دسیبل و با فاصله حداقل ۲۰۰ متر از اثر تاریخی برگزار شود

📍به عنوان یک اقدام احتیاطی نباید در بنای تاریخی کنسرتی برگزار شود

🖋
#مریم_اطیابی

🔸به گزارش میراث باشی؛ دکتر امین محمودزاده /دکتری مرمت با توجه به حواشی برگزاری کنسرت علیرضا قربانی در تخت جمشید؛ در یک سلسله استوری از تحقیقات پروفسور عادل بینال در ترکیه در خصوص اثرات اصوات بر اثر تاریخی توضیحاتی را ارائه کرد که میراث‌باشی در‌ گزارش خود به آن اشاره کرد.

حال دکتر علی تارمیغ مهندس زلزله  و دانشجوی دکتری معماری که خود در ترکیه ساکن است توانسته از طریق ایمیل با پروفسور عادل بینال در ترکیه در این خصوص گفت و گو کند .

🔸تارمیغ با اشاره به دو مقاله  "اثر نویز سطح بالا و بلندمدت بر مصالح ساختمانی سنگ نرم" و "بررسی اثرات نویز بر میراث طبیعی و مصالح ساختمانی تاریخی" که اطلاعات زیادی در مورد اثرات نویز بر مصالح ساختمانی ارائه می‌دهند، از پروفسور عادل بینال پرسیده است:

⁉️در حال حاضر در ایران بحث برگزاری کنسرت موسیقی در تخت جمشید در جریان است. نگرانی‌هایی در مورد تأثیر ارتعاشات صوتی بر بناهای تاریخی این منطقه وجود دارد. با توجه به تحقیقات و تجربیات شما در این زمینه، مایلم نظرات و راهنمایی‌های شما را در این زمینه بدانم.آیا ارتعاشات صوتی یک کنسرت موسیقی می‌تواند به ساختمان‌های تاریخی آسیب برساند؟ برای جلوگیری از آسیب احتمالی چه اقدامات احتیاطی را توصیه می‌کنید؟

📢پروفسور عادل بینال در پاسخ توضیح داده است:پس از 120 دسیبل (dB)، بسته به نزدیکی به منبع صدا، ریز ترک روی سطوح سنگ و یا در صورت وجود ریز ترک از قبل، پیشروی‌هایی مشاهده می‌شود.

🔸او ادامه می‌دهد: در 160 دسیبل (dB)، میزان آسیب بسیار بالاتر است. به عنوان یک اقدام احتیاطی نباید در بنای تاریخی کنسرتی برگزار شود. با قرار دادن منابع صوتی حداقل ۲۰۰ متر دورتر از بنا و اینکه رو به روی بنا نباشد می‌توان آن را تنظیم کرد. با این حال، ممکن است هنوز بر اساس فنداسیون سازه به دلیل حرکات بینندگان ارتعاشاتی رخ دهد.

🔸میراث‌باشی همچنین توانست با دکتر تارمیغ که اکنون مشغول‌مطالعات زلزله‌شناسی بر روی اشیا موزه‌ای و موزه‌هادر ترکیه است،گفت و گویی داشته باشد. تارمیغ توضیح داد که اگر در خود بنا میکرو ترک‌هایی وجود داشته باشد، باید تاثیرات صدا و دسیبل و فاصله مورد نیاز بررسی شود.

🔸وی در خصوص این که آیا تحقیقاتی بر روی تاثیرات صدا و ارتعاشات بر روی اثر تاریخی بسته به نوع مصالح آن در ایران انجام شده است؟ می‌گوید: من شخصا ندیده‌ام. اما در ترکیه پروژه‌ای داشتیم برای مقام‌سازی اثر تاریخی در  برابر زلزله. که یک بخش پروژه  هم  درباره مقاوم‌سازی در برابر اصوات و ارتعاشات بود و از « بالشتک صدا» برای برگزاری کنسرت به صورت موقت تا پایان کنسرت استفاده شد. این بالشتک‌ها را در فاصله بین محل برگزاری تا اثر نصب می‌کنند.

🔸تارمیغ با اشاره به این که برخی برگزاری کنسرت در آکروپلیس و... را نمونه موفق برگزاری کنسرت در بناهای تاریخی می‌دانند، تشریح می‌کند: هر بنای تاریخی بیماری خاص خودش و روش علاج و داروی خاص خودش را دارد.ممکن است مصالح به کار رفته در ساخت بنا از یک جنس باشد مثلا سنگ اما بسته به اتفاقاتی که در گذر زمان برای یک اثر تاریخی رخ می‌دهد، بنای تاریخی حالش خوب یا بد است  و بر اساس بیماری که دارد داروی برایش تجویز می‌شود.

🔸او با بیان این که ایتالیا و یونان تحقیقات زیادی روی این موضوع داشته‌اند، تاکید می‌کند: حتی روزنامه گاردین سال ۲۰۱۴ یک مطلبی درباره برگزاری کنسرت‌های راک در سایت‌های باستانی و تاریخی منتشر کرد و در آن توضیح داد حتی نوع کنسرت، نوع سازی که باید نواخته شود و تعداد تماشاچیان را تعیین می‌کنند.بنابراین نمی‌توان گفت چون فلان‌جا  کنسرت برگزار شده ما هم می‌توانیم این کار را انجام دهیم یا نه. مراقبتی که از یک بنا در طول سالها می‌شود بسیار متفاوت است.

🔻ادامه🔻
instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi
میراث‌ باشی
🔺گفت و گوی دکتر علی تارمیغ مهندس زلزله با پروفسور عادل بینال در ترکیه ‼️کنسرت باید با صدایی کم‌تر از ۱۲۰ دسیبل و با فاصله حداقل ۲۰۰ متر از اثر تاریخی برگزار شود 📍به عنوان یک اقدام احتیاطی نباید در بنای تاریخی کنسرتی برگزار شود 🖋#مریم_اطیابی 🔸به گزارش…
🔸او ادامه می‌دهد: همانطور که پروفسور بینال هم توضیح داده‌اند اگر در خود بنا میکروترک‌هایی وجود داشته باشد، باید تاثیرات صدا و دسیبل و فاصله مورد نیاز بررسی شود. میکروترک‌ها با استفاده از دستگاه‌های خاصی که اسکنر هستند، رصد و پایش می‌شوند. این دستگاه‌ها در طول سال کل محوطه را اسکن و پایش دیجیتالی می‌کنند و حتی برخی از دستگاه‌های بسیار دقیق عمق ترک‌ها را نیز مشخص می‌کنند. سپس بر اساس این داده‌ها و عمق ترک‌ها، محدودیت‌های لازم اعمال می‌شود. همچنین در سایت‌های باستانی و تاریخی، از دستگاه‌های دسیبل‌سنج استفاده می‌شود تا سطح صدا تحت کنترل باشد و از آسیب به بنا جلوگیری شود. به عنوان مثال، یک کنسرت با دسیبل بیش از ۸۰ و مدت زمان معین ممکن است مجاز نباشد. آیا ما چنین سنجش و دقت نظری را در خصوص برگزاری کنسرت در تخت جمشید اعمال می‌کنیم؟!

🔸میراث‌باشی با اشاره به درخواست تعدادی از هموطنان این پرسش را مطرح کرد که آیا ارتعاشات صدا با توجه به موضوع داغ فرونشست در تخت جمشید تاثیری در تعمیق فرونشست و خلل و فرج خاک دارد؟
تارمیغ توضیح می‌دهد: فرونشست بیشتر به اندرکنش سیستم خاک مربوط می‌شود. نویز و صدا می‌توانند از طریق هوا، مواد جامد و مایع منتقل شوند. با این حال، خود نویز و ارتعاشات ناشی از آن به طور مستقیم تاثیری در فرونشست ندارند. اما رفت و آمد بازدیدکنندگان و ارتعاشات ناشی از حرکات آن‌ها می‌تواند بر سیستم خاک تاثیر بگذارد و به فرونشست کمک کند. اگر یک کنسرت راک در تخت جمشید برگزار شود که همراه با هیجانات و حرکات زیاد تماشاچیان باشد، می‌تواند تاثیر زیادی بر خاک بگذارد. اما برگزاری یک کنسرت سنتی از نوع کنسرت قربانی که همه نشسته به کنسرت گوش می‌دهند، تاثیری بر خاک و به تبع آن گسترش فرونشست ندارد.
instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi
🔻کشف کتیبه قاجاری در کهتویه بستک

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی هرمزگان از کشف کتیبه قاجاری در محوطه حشم روستای کهتویه شهرستان بستک خبر داد.

🔸محمد محسنی گفت: کتیبه قاجاری کشف‌شده، تنها شواهد موجود از دیوارنگاری مکتوب صخره­ای متعلق به قرون متأخر اسلامی است که به ذکر نام یکی از زمامداران خطه جهانگیریه اشاره دارد.

🔸مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی هرمزگان با اشاره به اینکه کتیبه‌ها به‌مثابه اسناد مهمی هستند که اطلاعات دقیقی را از نام شخص نگارنده و فعالیت­های او در بردارند، اظهار کرد: در محوطه حشم تخته‌سنگ عظیمی که به سه قسمت تقسیم‌شده و کتیبه­ای بر آن حکاکی شده که بر تخته‌سنگ میانی نام سطوت الممالک قابل‌مشاهده است.

🔸او افزود: محمدرضا خان بستکی که در بستک به سطوت الممالک نیز شهرت دارد فرزند محمدتقی خان صولت الملک از دودمان مشایخ بنی‌عباسیان است که در دوران حیات واپسین پدر به حکمرانی بستک و جهانگیریه گماشته شد.

🔸محسنی بیان کرد: با توجه به‌وفور قنات و همچنین توجه به مکان تفرجگاهی محوطه حشم به نظر می­رسد سطوت الممالک از این مکان بازدید و یا در مکان حضورداشته و این حکاکی از او یا به دستور او بر سنگ موردنظر حک‌شده باشد.

🔸محوطه حشم روستای کهتویه شامل آثار متعددی از بلندی کوهستان تا جاده اصلی است که می­توان به قلعه کلات گبران، سیستم آب‌رسانی، قنات گبران و محوطه کهتویه اشاره کرد.

https://s8.uupload.ir/files/img-20240628-wa0002_48xv.jpg

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi
🔺عمارت تیمورتاش

🔸عمارت تیمورتاش که با نام موزه دانشگاه جنگ هم شناخته می‌شود در حدود ۱۶۰ سال پیش در باغشاه تهران ساخته شد.
🔸بعد از انقراض سلسله قاجار و روی کار آمدن رضاشاه، "عبدالحسین تیمورتاش" که به عنوان وزیر دربار تعیین شده بود، این عمارت را از سردار محتشم بختیاری خریداری و آنجا را به عنوان محل سکونت خود برگزید.
🔸با مورد غضب قرار گرفتن تیمورتاش و دستور قتل وی در روز نهم مهرماه سال ۱۳۱۲ اموال و املاک او مصادره شد و این عمارت برای تاسیس دانشگاه جنگ به ارتش واگذار شد.
🔸همان سال، معماری به نام "کریم طاهرزاده بهزاد" جهت احداث ساختمان جدید دانشگاه جنگ در کنار عمارت کلاه فرنگی مشغول به کار شد و پس از اتمام کار ساختمان دانشگاه جنگ و افتتاح آن، از عمارت کلاه فرنگی به عنوان ساختمان فرماندهی دانشگاه جنگ استفاده شد که این روند تا سال‌های اخیر نیز ادامه یافت.
🔸در سال ۱۳۹۵ ساختمان فرماندهی دانشگاه جنگ به محلی جدید منتقل شد و موزه دانشگاه جنگ در عمارت تیمورتاش افتتاح شد.

خانه تیمورتاش در سال ۱۳۸۳ با شماره ۱۱۱۹۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

عکس: #سعید_فتوحی

instagram.com/miras_bashi
@mirasbashi
2024/06/30 11:03:01
Back to Top
HTML Embed Code: